Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Programi po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Promocijsko-prodajni katalog
Prireditve
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Kontakt
Aktualno
Lokalna akcijska skupina

 

 


Hrana in pijača


V razsežnih gozdovih in na rodovitnih poljih je v vseh letnih časih veliko sestavin za odlične slovenske jedi. Divjačino in domače meso znajo povsod pripraviti na najrazličnejše načine. V okolici Cerknega morate poskusiti šebreljski želodec, v okolici Idrije posebno vrsto golaža, bakalco, pozimi pa različne vrste kolin. Običajne juhe so gobova, krompirjeva, fižolova in številne enolončnice s svinjskim mesom.

Cerkveni in kulturni prazniki so vedno povod za pripravo posebnih dobrot. V Dobrepolju je to štula v pustnem času in aleluja za veliko noč, v okolici Cerknega pa ocvirkovca. Različne vrste kruha, kolačev in peciva lahko spremljajo vsak obrok, od dobre kave do poštenega kosila. Kostelski želodec, kruh, pečen s kosi šunke, je posebnost v okolici Kostela in nadevanje v Osilnici, poleg tega pa povsod še veliko vrst potice.

Nič manj slastni niso domači idrijski žlikrofi z različnimi omakami in krompirjev zavitek takl v okolici Loškega Potoka. V cvetočih sadovnjakih boste pogosto odkrili barvite čebelnjake. Med in vse vrste sadja so sestavine za domače marmelade, peciva in tudi za različna žganja; v Idriji pa je značilna domača pijača rudarjev pelinov geruš.