Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

Zaplaz
nad Čatežem

1

Na hribu Zaplaz nad Čatežem stoji romarska cerkev Marije Vnebovzete iz 19. stoletja. Od tu se ponuja razgled na Dolenjsko. Na Čatežu se zaključuje tradicionalno popotovanje od Litije do Čateža, ki je dobilo ime po znanem eseju Frana Levstika.

Šentrupert

3

Šentrupert v Mirnski dolini je trško naselje, ki ga zaznamuje mogočna cerkev sv. Ruperta. Župnija slovi kot ena najstarejših na Dolenjskem. Današnja cerkev je gotska, in je bila grajena od začetka 15. stoletja do leta 1497, ko so obokali ladjo. Zaradi turških napadov so kasneje okna predelali v strelne line, cerkev pa obdali z obzidjem, ki danes ni več ohranjeno.

Galerija
likovnih samorastnikov v Trebnjem

5

Odprto po dogovoru: pon. - pet. 10 - 12, 14 - 18; sob - ned. tel.: 07/348-21-00

V Trebnjem je vsako leto tradicionalni tabor likovnih umetnikov - naivcev. V galeriji si lahko ogledate zbirko njihovih del - slike, ki vsaka zase in po svoje žarijo v barvah, v parku pred njo pa je tudi nekaj zanimivih kiparskih stvaritev. V neposredni soseščini galerije si je vredno ogledati notranjščino gotske cerkve, posvečene sv. Mariji. V Trebnjem se začenja tudi 18 kilometrov krožne peš poti, ki jo imenujejo Baragova pohodna pot.

 
Vesela gora
pri Šentrupertu

2

Odprto: vsak dan od 8-17h, po dogovoru; Tel.: 07/304-00-09

Znamenita božjepotna cerkev sv. Frančiška Ksaverija je bila grajena med letoma 1723 in 1735 na mestu starejše cerkve sv. Marjete. Poleg arhitekture z diagonalno postavljenima zvonikoma in štirimi kupolami odlikujejo cerkev trije baročni oltarji in freske škofjeloškega slikarja Janeza Antona Tuška iz leta 1760. Ključar je v hiši ob cerkvi. Ogledati si velja tudi bližnji muzej kmečkega orodja v dvorcu na Veseli gori.

Stiški samostan

Odprto: tor. - sob. 8.30 - 10 in 14 - 16, ned. in prazniki 14 - 16; priporočamo najavo obiska; Zaprto: pon.;
tel.: 01/ 787-72-95

4

Med redkimi še delujočimi samostani v Sloveniji je stiški edini, ki pripada cistercijanom. Ustanovljen je bil leta 1136 in je danes pomemben verski in kulturni spomenik. Kompleks sestavljajo romanska samostanska cerkev - bazilika, ki je bila v baroku dvakrat predelana, zgodnjegotski križni hodnik s freskami ter vrsta stavb s preobleko iz 17. in 18. stoletja. V samostanu sta urejena muzej z zbirko umetnin, s katerimi je predstavljena zgodovina samostana, in trgovinica s priznanimi zelišči patra Ašiča in drugimi izdelki menihov. Oglejte si tudi bližnjo Muljavo: cerkev z gotskimi freskami, muzej vaških zgradb na prostem in rojstno hišo Josipa Jurčiča. V odprtem gledališču vsako poletje uprizarjajo njegova dela.

Izvir reke Krke

6

Iz vasi Krka se lahko odpravite na prijeten sprehod prek polj do izvira reke Krke. Kraški izvir je pod skalno pečino, v kateri se odpira vhod v izvirno Krško jamo. 220 metrov dolgo vodoravno jamo zaključuje 50 metrov dolgo jezero, kjer domuje skrivnostna človeška ribica (Proteus anguinus). Jama je urejena za obisk in zaprta. Podrobnejše informacije dobite v vasi Krka. Nekaj posebnega je notranjščina vaške romarske cerkve, ki je prvič omenjena že leta 1135.

     

Začetek
Nazaj  
Naprej